Consulta aquí els temes que es van tractar al Ple Municipal de maig

Última revisió 16-03-2023 10:31
25/05/2022

El Ple Municipal de maig de 2022 va aprovar el reglament que ha de permetre penalitzar les pràctiques incíviques pel que fa a la recollida de residus, i també es va parlar de la rehabilitació de la Casa Torres Amat i dels nous recursos que ha aconseguit el Servei d’Informació Juvenil.

S’aprova un reglament per a la recollida de residus

Des que va entrar en funcionament el nou servei de recollida de residus, a finals de març, el Consorci del Bages per a la gestió de residus ha anat controlant les noves pràctiques de la ciutadania, que ara ha de dipositar la fracció orgànica i la resta en contenidors amb obertura intel·ligent, és a dir, mitjançant una targeta electrònica unipersonal. Això ha portat a incrementar enormement el percentatge de recollida selectiva a Sallent, que a meitat de maig de 2022 supera el 74%.

Tot i això, també s’han detectat pràctiques incíviques, i aquelles persones que les duen a terme han estat avisades telefònicament, però continuen reincidint. Davant d’aquesta problemàtica, l’Ajuntament proposa l’aprovació d’un reglament que permeti sancionar les pràctiques incíviques: en paraules d’Estruch, “hem de tenir un reglament perquè es vegi si aquesta és la manera de solucionar-ho; no és la que ens agradaria, però és necessària”. Ha afegit que la majoria de la ciutadania “ho fa bé” i, per tant, “no és un reglament que sancioni a tothom”. Segons el regidor d’Urbanisme, passaran tres mesos fins que aquest reglament no es posi en marxa.

Junts per Sallent es va mostrar favorable a tenir un reglament, però va lamentar que no se n’hagués parlat més amb l’oposició. Fem Poble va felicitar les bones dades de la recollida selectiva: “els resultats són positius i no ho dubtàvem; els sallentins i sallentines generen resultats positius” i va apuntar que el model de recollida porta a porta “potser hauria permès fer un reglament no tan sancionador”.

Un nou espai prop de l’Ajuntament

El regidor d’Urbanisme, Miquel Estruch, va explicar la permuta que es produirà entre una finca situada al carrer Verge del Pilar i una parcel·la del carrer Molí, prop de l’Ajuntament. La finca que ara és propietat de l’Ajuntament passarà a ser d’ús residencial (fins ara era equipament) i l’espai que tindrà l’Ajuntament estarà destinat a equipament, una zona propera a altres equipaments i serveis com l’EMM Cal Moliner i la Policia Local.

És per això que el regidor Estruch es va mostrar obert a debatre propostes per saber quin ús se li dona a aquest espai. Junts per Sallent va proposar pensar en projectes nous, com per exemple ampliar l’Escola d’Adults, l’EMM Cal Moliner, per altres formacions... Mentre que Fem Poble opta per convertir-lo un espai obert al públic i on les entitats del poble puguin realitzar actuacions a l’aire lliure o que quedin cobertes en cas de pluja.

Reforma i inauguració de la Casa Museu Torres Amat

Una de les reformes més esperades en l’àmbit de Turisme era el nou Centre d'interpretació de la Casa Museu Torres Amat, reforma que ja és una realitat i que es va obrir al públic amb un acte d’inauguració institucional el diumenge 22 de maig, coincidint amb la Setmana de Turisme de Sallent.

El 2018 es va signar un conveni amb el Consell Comarcal del Bages per a la dinamització turística de la comarca, i una de les actuacions que es plantejava era aquesta reforma, la qual ha estat cofinançada amb Fons Europeus de Desenvolupament Regional (Programa operatiu FEDER 2014-2020) i permet “fer acondicionar la Casa-Museu per rebre-hi més visites i convertir-la en un atractiu turístic”, segons paraules de la regidora de Turisme, Neus Solà.

La regidora Mercè Maseda de Junts per Sallent va demanar més concreció d’aquest conveni per tal de conèixer-ne els objectius, si hi hauria una persona responsable com a guia turística, etc. La regidora Clara Ferrés de Fem Poble va demanar una valoració del Centre de Visitants del Geoparc pel que fa al nombre de visites, els dies d’obertura, etc.

La regidora Solà va explicar que el compromís del conveni de la Casa Museu Torres Amat és sobretot mantenir aquest espai, i pel que fa a les dades va citar les que consten al butlletí Som Sallent del passat mes de desembre (pàg. 15): els diferents indrets turístics del municipi van rebre més de 500 visites durant el 2021. Pel que fa al CAT, s’està treballant amb un projecte de museïtzació a partir d’una proposta d’ICL Iberia que té com a base la geologia.

Aposta per a l’assessorament juvenil i per al turisme sostenible

El Servei d’Informació Juvenil de Sallent Sallent Jove s’adhereix a la Xarxa Nacional d’Emancipació Juvenil impulsada amb el suport de la Direcció General de Joventut i l’Agència Catalana de la Joventut de la Generalitat de Catalunya. Des del 2005 Sallent ja disposa d’aquest servei, i des del 2021 es va situar a La Kseta i també es trasllada a l’institut. Permetrà fer un treball en xarxa amb altres municipis i amb el Consell Comarcal del Bages i optar als recursos d’assessorament, cursos, etc. En paraules de la regidora Tardà, aquest servei “sembla que va en augment i en fem una molt bona valoració; l’objectiu és poder anar ampliant aquest servei i obrir-lo totes les hores que sigui possible”.

El plenari també va aprovar l’adhesió al Manifest Descobrir. Per un nou model de turisme al servei del país, un model que aposta per un turisme responsable i sostenible gràcies a la dinamització de les autoritats locals i a partir de cinc mesures. Mercè Maseda de Junts per Sallent va considerar que eren “paraules boniques, però enlloc es diu com aconseguir els cinc objectius”. Carla Ferrés de Fem Poble va aprofitar per relacionar aquest manifest que va “en la línia de trenar amb monocultiu i macroprojectes turístics” amb la candidatura dels Jocs Olímpics d’hivern de 2030 als Pirineus, que creu que “genera més turisme de masses”.

Canvis en la plantilla de personal

En aquest Ple es van tractar quatre punts relacionats amb modificacions de la plantilla del personal del consistori.

A la plantilla de personal s’incorporen 6 nous llocs de treball de manera definitiva, però són llocs que ja existien. La regidora Tardà va argumentar la creació d’aquestes places “per garantir el procés d’estabilització que s’iniciarà el mes que ve (...) i en benefici dels treballadors i treballadores”. Aquests llocs de treball eren temporals, però al llarg dels anys s’ha evidenciat la necessitat de mantenir-los i garantir l’estabilitat d’aquests treballadors i treballadores. A tots aquests canvis s’hi suma l’aprovació d’una nova figura com a personal administratiu en l’àmbit de Serveis Socials mitjançant l’aprovació d’un programa temporal d’habitatge.

També hi va haver una proposta d’adequació retributiva d’un lloc de treball. La regidora de Recursos Humans, Sílvia Tardà, va argumentar que es demanava perquè forma part d'una àrea "en constant evolució i que actualment requereix de major responsabilitat i coneixements”, per la qual cosa s’adequa la retribució mensual d’aquest lloc de treball a un increment de responsabilitats i tasques, que ja estava desenvolupant “des de fa temps”. 

Altres temes

En el torn de precs i preguntes, l’oposició va felicitar l’equip de govern, i en concret la regidora de Transparència, Neus Solà, per haver aconseguit un 90% en l’avaluació d’InfoParticipa, estudi que avalua la comunicació pública dels Ajuntaments, entre altres. El regidor Guillem Cabra va assegurar que “estem oferint una bona informació pel que fa a la web i de dades de l’Ajuntament cap a la ciutadania”.

L’alcalde Oriol Ribalta va puntualitzar que no tots els ajuntaments “tenim els mateixos recursos, i en l’àmbit de transparència ha estat un esforç; ara hem fet un excel·lent, anem per la matrícula”. La regidora Solà va aprofitar per afegir que “ara estem treballant amb una nova plataforma de participació, la Plataforma 311, perquè volem anar fent processos de participació”.

La regidora de Fem Poble, Clara Ferrés, va preguntar sobre la reunió amb el veïnat de la Plaça de la Pau per saber si s’havien habilitat nous punts de recollida de residus. El regidor d’ERC, Miquel Estruch, va explicar que encara no hi ha entesa entre els veïns i veïnes i que s’ha donat marge per veure si el problema afecta molta o poca gent, però que pel que fa als comerços ja s’ha quedat que s’augmentarà el porta a porta.

Pel que fa Junts per Sallent, el regidor Salvador Sibila va demanar en quina fase estaven les negociacions de la instal·lació de plaques fotovoltaiques al runam del Cogulló. L’alcalde va explicar que ja hi ha la persona que els assessorarà sobre aquest tema i que “no hi ha cap novetat en línia a la instal·lació de plaques solars, estem en fase d’al·legacions prèvies; i tampoc hi ha la seguretat que això tiri endavant”.

Una de les últimes intervencions va ser la de la regidora Marta Cullerés de Junts per Sallent, que va fer saber la seva queixa sobre la informació que l’oposició rep en relació amb les novetats de les entitats o actes concrets que es fan al municipi: “agrairíem que se’ns comuniqués i es fes extensiva la invitació”. L’alcalde va assegurar que es tindria en compte per futures ocasions.

Vídeos

Ple Municipal Ordinari de l'11 de maig de 2022