El plenari valida el pressupost de 2022

Última revisió 04-01-2022 08:05
22/12/2021

Sallent va celebrar el 21 de desembre un Ple Municipal Extraordinari amb un acord històric: l'aprovació de la Residència i Centre de Dia de Sallent.

El pressupost de l’Ajuntament de Sallent per al proper exercici de 2022, amb una previsió inicial de 16 milions d’euros, està dissenyat amb un objectiu molt clar: fer possible la construcció d’una residència per a la gent gran i fer-ho amb finançament públic municipal, la qual està valorada en més de set milions d’euros.

És per això que totes les partides pressupostàries estan encarades a complir aquest objectiu. El pressupost es vertebra en quatre eixos: a banda del projecte de la residència, destaca l’aposta social i d’habitatge, la inversió als barris i el foment del reciclatge.

Aposta social i habitatge

Es manté l’aposta social per tal de garantir arribar a aquelles persones més vulnerables. A més, s’està fent un estudi d’urbanisme de gènere per tal de realitzar actuacions per millorar la seguretat d’aquells punts més problemàtics. Pel que fa a l’habitatge, s’ha previst una inversió de 240.000 euros amb la intenció de destinar-la a lloguer social.

Apropar els barris a la gent

La inversió en la millora dels barris és un dels pilars fonamentals d’aquest pressupost: en paraules de l’alcalde de Sallent, Oriol Ribalta, es pretén “tornar els barris a la gent, invertir allà on viu". Això es tradueix en un pla d’inversions de gairebé 300.000 euros que preveu obres de millora als carrers i revisar voreres que estan malmeses, pensant sempre a donar prioritat als vianants i facilitar l’accés i la mobilitat: es faran actuacions al carrer Santa Llúcia, als barris de Poble Nou i Verge de Fussimanya, així com les obres ja pressupostades al Passeig Guillem Viñas.

Altres obres principals d’aquest govern seran el trasllat de l’envelat a les pistes de tenis i la urbanització de l’espai on ara està aquest (500.000 euros), la creació d’una nova pista esportiva i una zona d’skate park a tocar del Pavelló d’Esports, així com les millores en l’eficiència energètica de l’enllumenat públic (38.000 euros).

Sallent, més net i endreçat

Finalment, el consistori aposta per fer de Sallent un poble més net i endreçat a partir de dues grans actuacions: la contractació d’un servei de neteja viària i la implementació d’un nou model de reciclatge.

La proposta de contractar aquest servei, que permetrà augmentar la neteja als carrers, va ser aprovada al Ple per 7 vots a favor d’ERC, 4 abstencions de Junts per Sallent, Cabrianes i Cornet i 2 vots en contra de Fem Poble.

El model de recollida selectiva, que s’aplicarà durant el primer trimestre del 2022, permetrà reciclar més i millor gràcies a la instal·lació de contenidors intel·ligents. El camí cap a aquest model no només es fa pensant en fomentar el reciclatge, sinó també en complir progressivament les directrius europees i evitar haver de revertir el cost econòmic en cas d’incompliment.

Actualment, el percentatge de reciclatge a Sallent és del 34%, una xifra molt inferior a la resta de poblacions catalanes i lluny de l’obligatorietat que marca la Unió Europea per al 2025, que és del 55%.