Consulta aquí la crònica del primer Ple del 2022

Última revisió 23-03-2023 12:20
13/01/2022

El primer Ple Municipal Ordinari de l’Ajuntament de Sallent es va celebrar el 12 de gener telemàticament degut a la complicada situació de la COVID-19.

El Ple es va iniciar amb la intervenció de Fem Poble, que va proposar que els plens ordinaris se celebressin cada mes enlloc de cada dos mesos. L’argument que defensava el grup polític és que l’any passat es van convocar força plens extraordinaris, i d’aquesta manera gairebé s’acabava fent un ple cada mes. No obstant, l’alcalde Oriol Ribalta va voler aclarir que la decisió de fer els plens cada dos mesos va ser consensuada i que la decisió seguirà mantenint-se per facilitar els tempos a l’administració i garantir una bona coordinació interna.

L’entitat Gegants i Nans de Sallent contribueix amb la residència

L’entitat sallentina va decidir per junta fer una aportació econòmica de 18.000 euros per a la construcció de la residència per a la gent gran, fiançament de la qual va ser aprovat durant el Ple Extraordinari de desembre de 2021. La proposta va ser acceptada amb tots els vots a favor.

El regidor de Cultura i Festes, Diego Miranda, va explicar que l’entitat va prendre aquesta decisió el 2015 i que es materialitza ara perquè hi ha un canvi a la Junta i “vol tancar tots els temes que quedaven pendents”.

En les intervencions de l’oposició, la regidora de Junts per Sallent, Marta Cullerés, va agrair el gest però també va afirmar que l’entitat podria destinar aquesta inversió a si mateixa. En aquest sentit, Fem Poble va utilitzar un argument semblant i va afegir que el pressupost de finançament ja estava tancat, però va votar-hi a favor per “respectar la decisió de l’entitat”, en paraules de Guillem Cabra.

El plenari dona suport a l’ús del català a les escoles

El govern d’ERC va presentar una moció per recolzar el manifest de la plataforma Som Escola. Aquest text va ser redactat arran de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que obliga tots els centres educatius catalans a fer un mínim d’un 25% de les classes en català.

La regidora d’Educació, Sílvia Tardà, va defensar que el model d’escola catalana és un model d’èxit i de convivència i cohesió social que permet que tots els infants tinguin els mateixos drets. Va assegurar que “cal recuperar els arguments i promoure l’ús del català; ara i sempre, l’escola en català”.

Junts per Sallent i Fem Poble es van mostrar a favor de defensar aquest posicionament i a “mantenir l’ús de la llengua catalana com a llengua principal del nostre país”; en paraules de Clara Ferrés.

Es canviarà la pancarta de la façana de l’Ajuntament

Fins ara, a la façana del consistori hi havia el cartell “Llibertat presos polítics”. Degut a la necessitat de canviar aquest cartell i actualitzar-se d’acord amb la situació política, els tretze regidors van acordar penjar una pancarta amb el lema “Amnistia i independència”. Aquesta és una manera de “reafirmar-nos en la defensa dels drets i les llibertats del país”, segons paraules de l’alcalde Oriol Ribalta.

El regidor David Saldoni, de Junts per Sallent, va proposar fer un acte simbòlic quan es canviés la pancarta per mostrar la unitat en la defensa de la llibertat política i del país. El regidor Guillem Cabra, de Fem Poble, va tenir un record per a la sallentina Anna Gabriel i va demanar que se seguís lluitant pel seu “retorn de l’exili”.

Torn de preguntes

Per part dels dos grups de l’oposició, es va demanar que es convoqués el Consell Municipal de Medi Ambient, un òrgan de participació ciutadana que té com a objectiu tractar temes de sostenibilitat amb representants d’associacions mediambientals del municipi o de la comarca. El regidor d’Urbanisme, Miquel Estruch, es va comprometre a fer-ho tan bon punt la situació sanitària millori i sigui possible garantir la seguretat dels assistents.

Fem Poble va preguntar sobre la difusió que es fa de la signatura dels convenis de col·laboració. Als canals de comunicació de l’Ajuntament s’explica aquells acords que es produeixen entre les associacions i el consistori i que ajuden a finançar les tasques o activitats de les entitats. Podeu consultar-los a qualsevol canal de l’Ajuntament, com Instagram @somsallent, Facebook @ajsallent o a l’apartat de notícies de la web.

L’alcalde Oriol Ribalta va explicar que la voluntat és informar a la ciutadania de tot el que fa l’Ajuntament i donar a conèixer que les entitats compten amb el suport de l’Ajuntament.

El regidor Diego Miranda va afegir que és un acte de transparència i que tant hi pot haver nous convenis com d’altres que es renoven i que prèviament es negocien amb l’entitat.

Per veure altres qüestions que es van tractar, pots consultar aquí el vídeo sencer del Ple del 12 de gener de 2022.

Vídeos

Ple Municipal Ordinari del 12 de gener de 2022