El Ple de novembre presenta un nou expedient per construir la residència

Última revisió 10-11-2022 14:12
10/11/2022

Després que la licitació de les obres de la residència quedés deserta, s’ha dut a terme una actualització de preus per poder tornar a licitar el projecte.

S’aprova un nou expedient de contractació per construir la residència

En el Ple de juliol de 2022, es va aprovar per primer cop l’expedient de contractació per poder licitar les obres de construcció de la nova Residència i Centre de Dia de Sallent. En aquell moment, el pressupost estava valorat en 7 milions d’euros, i va ser durant el mes de setembre quan les empreses constructores podien presentar les seves propostes. Finalment, la licitació va quedar deserta, ja que no s’hi va presentar cap empresa.

És per això que l’equip de govern va encarregar una actualització de preus d’acord amb l’increment dels costos de construcció, i així poder tornar a licitar les obres de la residència. El resultat final és un increment del pressupost en 1’5 milions d’euros, un total de 8’5 milions.

En el Ple, el regidor d’Urbanisme, Miquel Estruch, va assegurar que l’increment de preus ha estat “imparable” i que això ha fet difícil preveure que la licitació pogués quedar deserta. També va afegir que, d’aquesta manera, “ens assegurem que hem ajustat el preu i no ens hem sobrepassat”. Alguns exemples de l’increment dels preus dels materials de construcció són l’augment en un 22% del cost del formigó, el mateix percentatge per la totxana, el vidre en un 40%, i l’acer en un 50%.

Per part de Fem Poble, el regidor Guillem Cabra va assegurar que, en el Ple de juliol, ja van advertir que això podria passar i que caldria fer una revisió de preus “perquè es preveien uns preus de 2019 i ara han augmentat considerablement”. També van considerar que la residència és una qüestió “urgent”, perquè “volem una residència pública (...) i la gent gran no pot esperar més, ja hem perdut prou temps”.

Pel que fa a la nova proposta de contractació, van explicar que no podien votar-hi a favor perquè, des de Fem Poble, defensen la contractació per lots, és a dir, contractar diverses empreses de dimensió menor i no una única empresa amb l’objectiu de dividir els beneficis.

En la mateixa línia, el regidor David Saldoni, de Junts per Sallent, va voler destacar la feina feta per part dels partits de l’oposició per fer possible el plec de clàusules i es va sumar al fet que, des de Junts per Sallent, al juliol van anunciar que calia fer una revisió de preus. També van voler reflexionar sobre el fet que caldrà sumar, als 8’5 milions previstos, les despeses derivades de l’equipament de la residència.

L’alcalde Oriol Ribalta va tancar aquest apartat explicant que és un punt “imprescindible” perquè la residència pugui tirar endavant i va assenyalar els “esforços” que s’han fet econòmicament per tirar endavant el projecte, com per exemple amb la consecució d’estalvi del consistori i la venda del patrimoni per part dels pisos de Barcelona.

La població de Sallent augmenta en 90 persones

Al principi del Ple es va presentar les noves xifres del padró de Sallent, a 31 de desembre de 2021, que se situa en un total de 6.808 habitants. Aquestes dades mostren un increment respecte a l’any passat, concretament de 90 persones més. Segons l’alcalde Oriol Ribalta, en els darrers cinc anys s’havia produït una estabilització, i ara és el primer any que augmenta, fet que suposa “la reversió d’aquesta corba estabilitzada”.

La regidora Clara Ferrés, de Fem Poble, i la regidora Marta Cullerés, de Junts per Sallent, Cabrianes i Cornet, van celebrar la bona notícia i van coincidir que cal que aquest increment vagi acompanyat de polítiques d’habitatge perquè “sigui un poble viu i tingui la suficient capacitat d’anar absorbint la gent”, segons Cullerés.

L’alcalde va aprofitar per anunciar les dades d’ocupació d’aquest 2022, ja que hi ha hagut una evolució favorable de la creació de nous llocs de treball per part del Servei Local d'Ocupació, amb més de 130 persones que han trobat feina a Sallent. En paraules de Ribalta, “procurem que les persones que venen al nostre municipi puguin trobar un lloc de feina prop de casa seva”.

Les persones amb dependència o discapacitat podran sol·licitar ajudes per a l’arranjament d’habitatges

Es tracta d’un programa d’arranjament d’habitatges que promou la Diputació de Barcelona i al qual se suma l’Ajuntament de Sallent per tal d’oferir ajuda a les persones grans i persones amb dependència o discapacitat. El regidor Miquel Estruch va explicar que, fins ara, eren els ajuntaments que decidien les actuacions que feien, però ara venen marcades des de la Diputació de Barcelona. Enguany es podran dur a terme quatre arranjaments.

En la intervenció de Fem Poble, Clara Ferrés va demanar que l’equip de govern busqués “més recursos” per poder buscar finançament extern en matèria d’habitatge. Pel que fa a Junts per Sallent, Mercè Maseda va considerar que les ajudes no eren suficients, i va incidir en la necessitat d’informar i explicar degudament sobre aquestes ajudes a les persones susceptibles de sol·licitar-les.

El regidor d’ERC, Miquel Estruch, va respondre que l’Ajuntament és proactiu en la recerca de finançament, i va posar l’exemple de les subvencions dels fons europeus Next Generation d’1,9 milions d’euros: “no ens han caigut del cel, sinó que els hem anat a buscar”. Va aprofitar per recordar que ja està operativa l’Oficina de Rehabilitació i Habitatge de Sallent, situada a l’Edifici El Salt en horari de matins (9.00 a 13.00 h) i dues tardes (dimarts i dijous de 16.00 a 19.00 h).

Es fa una modificació de crèdit per finançar la pavimentació de l’skate park

La regidora d’Hisenda, Carme Escámez, i el regidor d’Urbanisme, Miquel Estruch, van explicar que calia més finançament per a les inversions de la millora de la pista de terra de la zona esportiva on es construirà l’skate park, concretament pel que fa a la pavimentació. És per això que es va aprovar una modificació de crèdit.

Fem Poble va votar en contra perquè consideraven que no s’havia explicat en què consistia aquest projecte i que “és impossible que ens ho sentim nostre”. La regidora d’Educació, Sílvia Tardà, va intervenir per recordar que el disseny de l’skate park va decidir-se a través d’un procés participatiu amb els i les joves de Sallent, ja que el projecte només contemplava les decisions pel que fa a l’estructura.

El període mitjà de pagament de l’Ajuntament a proveïdors és de 10 dies

La regidora d’Hisenda va donar compte del període mitjà de pagament del tercer trimestre de 2022, que és de 10 dies. Pel que fa a la morositat, els pagaments efectuats dins el trimestre són un total de 918 amb un import de prop d’1,4 milions; i pendents de pagament, un total de 167 per import de 112.800 euros. No hi ha cap pagament fora de termini.

Es debat el futur d'actuacions en l'àmbit d'urbanisme

En el torn de precs i preguntes, els partits de l’oposició van demanar per diferents qüestions a l’equip de govern. Una d’elles va ser sobre el futur de Cal Bosch arran d’una notícia que publicava un mitjà de comunicació local en què es deia que es convertiria en un “hotel d’entitats”.

L’alcalde Oriol Ribalta va explicar que s’ha d’arreglar de manera urgent una part de l’edifici per perill d’esfondrament, concretament de la banda de l’antiga escola de música, i per això les entitats s’han hagut de retirar. El futur de què passarà amb la resta de l’edifici encara està per decidir, perquè “encara no tenim els recursos per fer-hi front”.

També es va comentar que hi havia carrers amb manca de llum, i això es deu a la substitució que s’està duent a terme de les llumeneres del punt de llum i que, en paraules del regidor Miquel Estruch, “caldrà anar regulant”.

Junts per Sallent va demanar sobre diverses actuacions al poble, com per exemple el trasllat de l’envelat, que està pendent de la signatura de l’empresa de contractació per poder-lo moure a les pistes de tenis. Pel que fa a les obres del carrer Antònia Soler, el projecte preveu fer la urbanització de l’accés a l’entrada de tres habitatges.

Fem Poble va exposar que, a la zona del paratge de la Plana, que afecta el veïnat del barri de la Rampinya, es va fer una modificació urbanística per actuar en l’entorn de la pedrera “que caldria revertir”. L’equip de govern d’ERC va explicar que estan pendents de rebre els informes sectorials, ja que és el pas previ per poder fer les al·legacions.

Vídeos

Ple Municipal Ordinari del dimecres 9 de novembre de 2022