L'Ajuntament de Sallent adjudica l'empresa per construir la nova residència

Última revisió 10-05-2023 21:48
10/05/2023

L’Ajuntament de Sallent, en el Ple Municipal celebrat el 10 de maig de 2023, ha aprovat l’adjudicació del contracte d’obres de construcció de la nova Residència i Centre de dia de Sallent a favor de la Unió Temporal d’Empreses (UTE) formada per les empreses Cots i Claret – Certis.

Aquesta era una aprovació molt esperada per tots els sallentins i sallentines, ja que des que es va aprovar de manera inicial el projecte executiu, a principis de 2021, s’han hagut de dur a terme diverses modificacions tècniques i econòmiques, però, sobretot, negociacions i acords entre partits polítics.

De fet, una de les qüestions que en el seu moment va generar més debat polític va ser el finançament de la construcció de la residència, que finalment es va acordar que fos amb finançament públic municipal. Això va permetre, en un primer moment, que es pressupostés per un import de 7 milions d’euros. A l’estiu de 2022 es va publicar la licitació perquè les empreses constructores presentessin les seves ofertes, però la licitació va quedar deserta.

Això va portar als partits polítics, juntament amb l’equip tècnic municipal, a analitzar i diagnosticar els motius pels quals no es va presentar cap empresa i trobar-hi una solució conjunta. És per això que l’equip de govern va encarregar fer una actualització de preus per tal d’ajustar el cost a l’increment dels materials de construcció, ja que aquests es van veure i s’han vist afectats per la crisi econòmica derivada de la COVID-19. Per exemple, tal com es va explicar al Ple Municipal del novembre de 2022, el cost de l’acer va augmentar un 50%, el vidre, un 40 %, i el formigó i la totxana, un 22%.

Amb l’actualització de preus, la construcció de la residència es va pressupostar per 8.5 milions d’euros amb IVA inclòs i, finalment, s’ajusta als 8.32 milions segons l’oferta presentada per la UTE Cots i Claret - Certis.

Ara caldrà esperar quinze dies hàbils per formalitzar la contractació i serà al juny de 2023 quan podrà iniciar-se la construcció, ja que prèviament l’empresa haurà de presentar la documentació d’inici d’obres. La previsió és que les obres durin, aproximadament, vint mesos.

Com es finançarà la construcció

A finals de l’any passat, el consistori va anunciar que tenia resolt el 54 % del finançament de la residència, és a dir, 4.6 milions d’euros. A través de la venda del patrimoni de dos immobles i un pis de Barcelona el 2022 (1.4 milions) i la venda d’anterior patrimoni el 2019 (1.5 milions), el consistori va obtenir 2.9 milions d’euros per a la construcció. A tot això s’hi suma 1.7 milions d’euros que es van aconseguir dels fons europeus Next Generation, unes subvencions que tenen per objectiu finançar inversions per a la construcció i la rehabilitació de centres residencials.

La resta de finançament, corresponent a 3.9 milions, es resoldrà a través d’estalvi del consistori i de deute, que actualment se situa en un percentatge molt baix, del 20 %. Les obres es finançaran entre el 2023 i el 2025.

Com serà la nova residència

La construcció de la nova residència respon a la necessitat d’ampliar el servei que ja ofereix l’actual Residència i Centre de dia Sant Bernat, amb una capacitat de 45 places de residència assistida i 8 d'acolliment. La nova residència tindrà capacitat per acollir 90 persones.

El futur edifici estarà situat a la zona de l’antiga Fàbrica Vella, que permetrà gaudir d’un espai naturalitzat i proper al nucli. L’edifici constarà de quatre plantes i una soterrada: tres d’elles acolliran les habitacions destinades als usuaris i usuàries, i a la planta baixa s’hi ubicarà el Centre de Dia i la zona per al personal laboral. Totes les plantes disposaran d’un espai exterior propi.