Un tram de via verda uneix el nucli urbà amb el futur Parc de l'Estació

Última revisió 03-05-2021 11:17
03/05/2021

Des de finals de 2020, Sallent compta amb un nou tram de via verda, el Passeig de l'Estació, que enllaça el nucli urbà amb el futur Parc de l’Estació, a la zona de l’Institut Llobregat.

El tram comença a l'entrada del parc de bombers i finalitza al costat de la nau Deuseuras, amb un recorregut de 400 metres aproximadament. Des de la zona del parc hi ha la via verda que connecta amb la Botjosa i Cabrianes i és possible anar a peu fins a Manresa, Santpedor o Sant Fruitós només trepitjant via verda.

Les obres van començar a finals de 2019, però degut a la pandèmia van haver d’aturar-se temporalment. L’obra ha durat un total de sis mesos.

Un passeig per recordar la història

Aquest tram també serveix per donar a conèixer i recordar l’antic trajecte ferroviari del “Carrilet”, l’històric tren de via estreta que unia el Bages amb el Berguedà i present encara en la memòria col·lectiva de tants sallentins/es.

L’any 1885 es va inaugurar el primer tram de la via que unia Manresa amb Puig-reig. A Sallent hi havia l’estació més important, la qual va donar nom al desaparegut barri de l’Estació.

Comptava amb 12 edificis justament en el mateix indret on actualment hi ha l'Institut Llobregat i, a l’altura del Pont Vell, hi havia el baixador. La línia de tren va estar operativa fins al 1973 i, a partir d’aquell any, només funcionava el tram entre Manresa i Sallent, que es feia servir per transportar sals potàssiques.

El futur Parc de l’Estació

El Parc de l’Estació estarà situat al desaparegut barri de l’Estació de Sallent, on es va dur a terme un pla d’evacuació i desallotjament dels seus habitants a causa de les cavitats i dissolucions al subsòl. L’objectiu és convertir l’antic barri en un parc de gaudi públic on es puguin dur a terme jocs infantils i esportius (cistelles de bàsquet, pista de voleibol, taules de ping-pong...).

Constarà de diferents àrees, una de les quals està pensada per col·locar-hi plantacions de diferents espècies marcant l’antiga parcel·lació en record a l’antic barri; així com una àrea de pícnic i graelles i una altra geològica protegida d’investigació i seguiment. Hi haurà una zona per a horts urbans. La intenció és ubicar els accessos principals a la part nord per tal de potenciar el lligam amb el Passeig de l’Estació i la continuïtat del camí panoràmic vora del riu.