Sallent recorda l'alcalde republicà Rafael Bonals coincidint amb l'aniversari de la República Catalana

Última revisió 14-04-2022 12:49
14/04/2022

> Consulta aquí el reportatge que es va publicar sobre els alcaldes al butlletí Som Sallent el juliol de 2021

El 14 d’abril es commemora l’aniversari de la proclamació de la República Catalana ara fa 91 anys i, en homenatge a aquesta data, l’Ajuntament de Sallent i l’Ateneu Republicà Cogulló van voler recordar un dels alcaldes sallentins de l’època republicana, Rafael Bonals, que va governar Sallent durant el període de 1931 a 1934.

L’alcalde de Sallent, Oriol Ribalta, va fer entrega d’una placa commemorativa als i les familiars i descendents de l’alcalde republicà Rafael Bonals amb la presència de la regidora Neus Solà. Oriol Ribalta va destacar la importància de mantenir viva la memòria de totes aquelles persones que van lluitar per la defensa dels drets i les llibertats democràtiques de Catalunya, i va voler agrair la presència dels i les familiars, que van viatjar des de diferents indrets fins a Sallent.

El net de Bonals, Alfons Bonals Florit, es va referir al seu avi com una persona “seria”, que no va veure mai “ressentit, però sí dolgut, ja que els fets que van passar durant aquell període van ser molt greus i van durar massa temps”. També va agrair el record i gest cap al seu avi i va subratllat la necessitat de recordar els valors polítics d’aquell període.

Al vespre es va fer la presentació del llibre Rafael Bonals, alcalde republicà de Sallent a càrrec de Joan Tardà i Mirella Cortès, que van fer la contextualització de l’època republicana i l’explicació del llibre. El llibre detalla la vida i obra de l’alcalde, a més de fer-hi constar curiositats de l’arquitectura sallentina i projectes que va haver-hi en aquell moment, com la construcció d’un hospital d’asil o la proposta de fer un pantà a Cabrianes.

Aquesta jornada s’emmarca dins els actes de commemoració dels alcaldes que van governar Sallent durant la República Catalana (1931-1939), que es van iniciar l’any passat. El juliol de 2021 es van lliurar les plaques als familiars de Jaume Caballol i Magí Oriol, enterrats al cementiri de Sallent. Ara tan sols queda l’homenatge a Pere Andorrà (1931-1934), que va haver d’exiliar-a França i va morir allà, i a Pere Perarnau (1931). Una altra de les actuacions va ser el 14 d'abril del 2021, ja que es van col·locar cartells amb el retrat dels cinc alcaldes a diferents indrets de Sallent.

Qui va ser Rafael Bonals?

Rafael Bonals va ser alcalde de Sallent a partir de l’abril de 1931. El seu mandat va ser el de consolidació de tot el projecte republicà i democràtic que vindria els anys següents.

Alhora, va haver de lidiar amb el problema de les mines de potassa i als constants atacs per part dels sectors més radicals de la CNT-FAI, principal conflicte de tot aquest període. També va fer front als problemes laborals que afectaven la població i amb la conducció d’aigües potables dins la població.

Bonals va deixar la seva candidatura a les eleccions municipals del febrer 1934, però va quedar-se com a regidor d’ERC, amb el govern de Magí Oriol. Al final de la Guerra Civil i amb la victòria del bàndol franquista, va haver d’exiliar-se i no va tornar mai més a Sallent.