L'Espai Cultural Fàbrica Vella acollirà els Premis Lacetània 2022

Última revisió 25-04-2022 16:43
25/04/2022

L’Espai Fàbrica Vella de Sallent acollirà el proper mes de novembre la gala de lliurament dels premis Lacetània de les Arts i la Cultura.

Els Premis Lacetània de les Arts i la Cultura inicien aquest any 2022 una nova etapa. A proposta d’Òmnium Bages-Moianès, que coordina la convocatòria, i amb el suport de totes les entitats i institucions convocants, la gala de lliurament sortirà per primera vegada de Manresa per convertir-se en un esdeveniment itinerant i descentralitzar la gala, que cada dos anys se celebrarà fora de la capital comarcal. El primer municipi que l’acollirà és Sallent, que ha cedit l’equipament cultural Fàbrica Vella i que aprofitarà l’esdeveniment per mostrar la riquesa cultural de la vila.

El nou enfocament de la gala s’ha presentat públicament aquest dilluns, 25 d’abril, en un acte que s’ha fet a la Fàbrica Vella i que ha comptat amb la presència d’Anna Vilajosana, presidenta d’Òmnium Bages-Moianès; Llorenç Planes, membre de la junta d’Òmnium Bages-Moianès i responsable de la coordinació dels Premis Lacetània; Oriol Ribalta, alcalde de Sallent i Ruth Matamala, responsable de la gestió i la programació de la Fàbrica Vella.

Aquesta nova etapa en la celebració de la gala forma part de la voluntat d’Òmnium Bages-Moianès de descentralitzar les activitats que organitza amb l’objectiu de mostrar la riquesa cultural de tot el territori i, al mateix temps, per acostar esdeveniments de primer nivell cultural a municipis on no és habitual que se n’hi celebrin. 

L’organització de la gala es farà amb la col·laboració estreta de les entitats del municipi amb la voluntat que la celebració s’impregni de la realitat cultural de Sallent. Els i les responsables de Fàbrica Vella estan treballant amb Sílvia Sanfeliu, directora de les gales celebrades fins ara, per aconseguir que l’esdeveniment sigui un acte genuïnament sallentí.

Una mostra d’això és la interpretació que es farà de la composició de Jaume Riu Amunt i crits!, dedicada al sallentí Jordi Fàbregas (1951-2021) i Premi Bages de Cultura l’any 2016. Durant la roda de premsa se n’ha pogut sentir un fragment interpretat pel pianista i compositor Jaume Riu i pel graller Roger Andorrà.

Dos nous premis

A més de la descentralització de la gala, els Lacetània incorporen aquest any dos nous premis. Es tracta del premi Berenguer de Montagut, que convoquen els Amics de la Seu de Manresa, i que premiarà treballs de recerca sobre la Seu de Manresa. Aquest premi té una dotació econòmica, aportada per Cots i Claret, de 1.000 euros.

També s’estrena el Premi Consell Comarcal del Bages a la cultura popular i tradicional. Dotat amb 1.500 euros, premiarà iniciatives d’entitats i associacions de la comarca en els àmbits de la cultura popular i tradicional.

A banda, es fa un nou enfocament del Premi Pare Ignasi Puig i Simon, que serà honorífic i s’atorgarà a una persona dedicada a la recerca sobre la Manresa ignasiana.

La convocatòria d’enguany està oberta fins al 14 d’octubre de 2022. Tota la informació i les bases detallades es poden consultar al web premislacetania.info.

A més d’aquestes noves entitats i institucions i d’Òmnium Bages-Moianès, participen en la convocatòria l’Ajuntament de Manresa, l’Associació Cultural El Galliner, el Centre d’Estudis del Bages, el Cercle Artístic de Manresa, Cineclub Manresa, Litel.cat i el diari Regió7.