Fàbrica Vella acull la gala dels Premis Lacetània

Última revisió 20-12-2022 14:57
21/11/2022

El 18 de novembre es van celebrar els Premis Lacetània de les Arts i la Cultura 2022, coordinats per Òmnium Bages-Moianès. Per primer cop en la història dels premis, aquests es van realitzar fora de Manresa, i Sallent va ser la localització escollida. El vestíbul de Fàbrica Vella va esdevenir un espai festiu on els Gegants de Sallent, Joana la Negra i el Maqui, les danses de l’Esbart Vila de Sallent i les Enramades van ser-hi presents per donar la benvinguda als i les assistents.

Els sallentins Berta Portabella i Rafa Gordillo van conduir la gala i, durant una hora i mitja, la música i la dansa van ser-hi presents amb les actuacions alternes de sis pianistes i del grup de dansa local Diaforé. La gala també va servir per fer l’estrena absoluta de la sardana Amunt i crits, composta pel músic sallentí Jaume Riu i inspirada en tres melodies de Jordi Fàbregas.

Jordi Corrons, vicepresident de l’entitat organitzadora, va obrir la gala, mentre que el municipi amfitrió, representat per l’alcalde Oriol Ribalta, va tancar l’acte tot agraint la confiança d’Òmnium per encomanar a Sallent la celebració de la gala i també a totes les persones que havien fet possible aquest acte.

La cloenda va tenir un aire festiu amb l’actuació de la dansa Febrer de Diaforé, amb música al piano d’Elisenda Duocastella, i tot seguit van desfilar la Txaranga de l’Escola Municipal de Música Cal Moliner, el Ball de les Forques (amb música de Pep Carrera) i els Bandolers de Sallent. Al llarg de la jornada, es va reivindicar i defensar l’ús del català.

Una de les intervencions més esperades pels sallentins i sallentines va ser l’entrega del premi Consell Comarcal del Bages pel projecte La Llançadora, la Xarxa de dansa d’arrel de la Catalunya Central, que agrupa l’Esbart Sant Jordi de Gironella, l’Esbart Dansajove de Navàs i l’Esbart Vila de Sallent. Aquest guardó premia les iniciatives dutes a terme en el darrer any i mig per entitats o associacions de la comarca. Van recollir el premi Núria Hontecillas, directora de l’Esbart Vila de Sallent, i Gonçal Garcia, president de l’esbart Dansajove de Navàs, de mans d’Eloi Hernàndez, president del Consell Comarcal del Bages.

Guardons

 • Premi Antoni Esteve per a estudis de la Catalunya central: Xavier Rubio.
 • Premi Bages de Narrativa jove: Àlex Castro, guanyador pel relat Una porta mal tancada.
 • Premi Berenguer de Montagut per a estudis sobre la Seu: Glòria Ballús
 • Premi a la Cultura popupal i tradicional: Esbart Vila de Sallent
 • Premi El Galliner de textos teatrals: Francesc Xavier Boada.
 • Premi empremta: Associació Memòria i Història de Manresa.
 • Premi Pare Ignasi Puig i Simon de la Manresa ignasiana: Francesc Riera.
 • Premi Plácido a la producció cinematogràfica: Gabriel Campoy i Guillem Lafoz.
 • Premi a la projecció artística en acrílitc: Josep Morral
 • Premi Regió 7 de comunicació: la Tosca de Moià.
 • Premi Revista Fovella per a treballs de recerca per a joves: Daniel Gubianas i Júlia Fargas

El primer premi de la nit, el Premi Bages de Narrativa Jove, adreçat a escriptors d’entre 16 i 20 anys, convocat per Òmnium Bages-Moianès, amb la col.laboració de Regió 7, va ser lliurat per Maria Camp, membre d’Òmnium Bages-Moianès, a Àlex Castro, guanyador pel relat Una porta mal tancada.

El segon premi va ser el Regió 7 de Comunicació, adreçat a iniciatives informatives en qualsevol mitjà de comunicació social, convocat pel diari Regió 7, el premi va ser lilurat pel director del rotatiu, Marc Marcé, a la revista Tosca de Moià, pels 75 anys d’informació local del Moianès, el va recollir Jaume Clarà, editor de la revista.

El premi Antoni Esteve per a Estudis sobre la Catalunya Central , convocat pel Centre d’Estudis del Bages i Òmnium Bages-Moianès, va ser lliurat per Francesc Comas, president del Centre d’Estudis del Bages, a Xavier Rubio per un treball sobre la població del Bages i el Moianès del segle XXI.

Un dels premis nous d’aquest any, el Berenguer de Montagut per a estudis sobre la Seu de Manresa, convocat pels amics de la Seu, i dotat amb 1.000 euros per l’empresa Cots i Claret, el va lliurar Francesc Rafat, president dels Amics de la Seu, a Glòria Ballús, per un treball sobre l’orgue de la Seu i la seva història.

El premi Plàcido a la producció cinematogràfica relacionada amb Manresa, convocat i dotat per CineClub Manresa, va ser per a Gabriel Campoy i Guillem Lafoz per Night Breakers. El premi va ser recollit per Pau Lafoz, membre de l’equip tècnic del film, de mans de Jordi Casas, de CineClub Manresa.

El premi El Galliner de textos teatrals, va ser lliurat per Joan Morros a Francesc Xavier Boada per El rol d’en Pol.

El premi a la projecció artística, Acrílic, convocat pel Centre Artístic de Manresa, es va concedir a l’artista Josep Morral, i va ser lliurat per Joan Carrió, membre del Cercle Artístic de Manresa.

El premi Pare Ignasi Puig i Simón, sobre la Manresa Ignasiana, que guardona projectes de recerca a l’entorn de l’estada de Sant Ignasi de Loiola a Manresa, entre 1522 i 1523, el va lliurar Marc Alou, alcalde de Manresa, a Francesc Riera, per la seva trajectòria i dedicació a l’àmbit de la divulgació d’aspectes històrics, espirituals i patrimonials del llegat ignasià a Manresa.

El segon premi nou de la nit, el premi Consell Comarcal del Bages, a iniciatives dutes a terme en el darrer any i mig per entitats o associacions de la comarca, va ser atorgat a l’Esbart Vila de Sallent pel projecte La Llançadora, la Xarxa de dansa d’arrel de la Catalunya Central, que agrupa l’Esbart Sant Jordi de Gironella, l’Esbart Dansajove de Navàs i l’Esbart Vila de Sallent. Van recollir el premi Núria Hontecillas, directora de l’Esbart Vila de Sallent, i Gonçal Garcia, president de l’esbart Dansajove de Navàs, de mans d’Eloi Hernàndez, president del Consell Comarcal del Bages.

El premi revista Dovella, que reconeix un article sobre un Treball de Recerca de Batxillerat o Cicles Formatius fet durant el curs 2020/21 o 2021/22 que estudïi qualsevol aspecte de la Catalunya Central, va ser per a Júlia Fargas, de l’Institut Lluís de Peguera de Manresa, amb la tutoria d’Anna Reyes i Daniel Gubianas de l’Institut Pius Font i Quer amb la tutoria d’Irene García. El premi va ser lliurat per Raquel Valdenebro del Centre d’Estudis del Bages.

I l’últim premi de la nit, l’Empremta, convocat per Òmnium Bages-Moianès, va ser per l’Associació Memòria i Història de Manresa. Va recollir el guardó Conxita Parcerisas, de mans de Jordi Corrons, vicepresident d’Òmnium Bages-Moianès.