14 de novembre, Dia Mundial de la Diabetis

Última revisió 14-11-2023 09:03
14/11/2023

El 14 de novembre es commemora el Dia Mundial de la Diabetis, data escollida pel naixement d’un dels descobridors de la insulina el 1922, Frederick Grant Banting.

En commemoració aquesta malaltia, l’Ajuntament de Sallents ha il·luminat de blau la seva façana per sensibilitzar la població sobre aquesta malaltia i mostrar el compromís i la importància del treball en xarxa per garantir i oferir a la ciutadania tots els recursos disponibles.

La diabetis és una malaltia metabòlica que es produeix quan l'organisme fa un ús escàs de la glucosa. Aquest tipus de sucre és una font d'energia per al nostre organisme per dur a terme els processos vitals. Si el cos és incapaç d'aprofitar-la, en lloc de penetrar a les cèl·lules, s'acumula a la sang i provoca l’augment del nivell de glucosa a la sang (hiperglucèmia).

A Catalunya, el nombre estimat de persones amb diabetis supera els 630.000 casos: un 9% de la població de 15 i més anys, i el percentatge és superior a partir dels 65 anys. 

Conèixer el risc d’aquesta malaltia i els passos a seguir és fonamental per millorar la prevenció, el diagnòstic precoç i un tractament oportú.

Símptomes més freqüents

  • Producció excessiva d'orina
  • Sensació general de cansament
  • Set excessiva.
  • Perdre pes tot menjant quantitats adequades.

En la diabetis mellitus tipus 1 (DM1) els símptomes tendeixen a aparèixer de manera sobtada (setmanes) i poden ser greus, mentre que en la diabetis mellitus tipus 2 (DM2) generalment són d'aparició lenta, menys manifesta i progressiva (anys) i, per tant, costen més d'identificar.

Consulta més informació a canals oficials