Un viatge visual per la vinya a Sallent

Última revisió 14-02-2024 09:35
14/02/2024

El Celler de Sanmartí de Sallent ha acollit la presentació del treball “Un viatge visual per la vinya al Pla de Bages”, que reconstrueix la història de la vinya a Sallent, Artés i Avinyó a través d’un interactiu en 3D.

L’acte ha comptat amb la participació d’una seixantena de persones i les intervencions del doctor en història contemporània Llorenç Ferrer; la investigadora i geògrafa Meritxell Gisbert, i la historiadora Mireia Vila, que han explicat l’abast de la vinya a Sallent entre el 1872 i el 1956.

El mapa interactiu mostra la importància que havia tingut la vinya en el terreny, des de la seva expansió fins a la reducció amb l’arribada de la fil·loxera. El treball es pot consultar a través d’un portal web, des d’on es poden veure les vinyes que tenien els diferents masos de l’època i els nostres avantpassats.

Aquest projecte és una iniciativa del Centre d’Estudis del Bages, coordinada pel catedràtic d’Història Contemporània Llorenç Ferrer i finançada amb 10.000 euros pels Ajuts Creu Casas Sicart.

L’acte de presentació del treball a Sallent ha estat una activitat organitzada des de la Xarxa Vives d'Universitats, el Centre d'Estudis del Bages, el Celler Sanmartí i l’àrea de Turisme i Patrimoni de l’Ajuntament de Sallent.