Memòria històrica


Llistat de 913 soldats republicans ingressats a l'hospital militar de Montserrat durant el mes d'agost de 1938

L’Associació de Memòria i Història de Manresa ha elaborat un Excel amb els noms, cognoms i altres informacions de 913 soldats republicans ingressats a l’hospital militar de Montserrat durant el mes d’agost de 1938.

Durant la Guerra Civil, el Monestir de Montserrat va albergar un hospital militar, conegut com a Clínica militar Z. S’anomenava així perquè era l’últim lloc on arribaven alguns soldats ferits de l’exèrcit de la República per tal de recuperar-se i poder tornar al front. El centre sanitari va començar albergant 1.300 soldats fins a arribar, a principis de gener de 1939, a tenir-ne 2.700.

Amb la marxa precipitada de les tropes republicanes, el gener de 1939, el Monestir va guardar un llibre de registre de 913 soldats d’una de les sales de l’hospital durant el mes d’agost de 1938. Aquest és un dels pocs documents de l’anomenada Clínica militar Z que va sobreviure al desallotjament precipitat de les instal·lacions de l’hospital.

Durant molts anys, aquest document va quedar extraviat entre els llibres de majordomia i administració del Monestir, ja que tenien les cobertes molt semblants (com els antics llibres de comptabilitat), fins que l’arxiver de Montserrat, el germà Josep Galobart, el va localitzar i va facilitar el seu estudi i difusió.

A la web memòria.cat, l’Associació de Memòria i Història de Manresa mostra fotografies del llibre de registre i un Excel amb el llistat dels 913 soldats ingressats al centre. També s’hi poden trobar diverses fotografies, una introducció de context sobre la Guerra Civil i la confiscació del Monestir de Montserrat, una explicació detallada del funcionament de l’hospital militar de Montserrat i els seus voltants, i un apartat sobre l’evacuació del Monestir el gener del 1939.
 

Responsable polític

Regidories relacionades