Control de la plaga de l'insecte bernat marró marbrejat

Es recomana controlar la plaga d'aquests insectes, que afecta arbres fruiters i ornamentals, així com cultius hortícoles i extensius.

Des del 2016, a Catalunya es va detectar la nova plaga del bernat marró marbrejat (Halyomorpha halys), la qual representa un alt risc per als nostres cultius en els quals ja s’hi han detectat danys.

Aquest insecte viu als parcs i jardins a la primavera i quan arriba l’estiu es desplaça als cultius agrícoles. A la tardor, busca refugi als edificis urbans i construccions diverses per passar-hi l’hivern. Tot i que la seva presència pot ser molesta i crear alarma, no representa cap risc per a les persones ni els animals domèstics.

Mesures preventives i de control

Per tal de controlar les poblacions d’aquesta plaga, es recomana a la ciutadania eliminar els exemplars que detectin; no s'han d'alliberar a l'exterior. Aquests insectes es poden capturar amb relativa facilitat amb un aspirador o escombrant-los a primera hora del matí o a darrera hora del dia, ja que en aquests moments es mouen més lentament a causa que la temperatura ambiental és més baixa. Al migdia, estan més actius, costen més de capturar i volen.

Un cop capturats, es poden submergir en aigua i sabó o, simplement, deixar-los dins d’una bossa exposats al sol. No és recomanable l’ús de productes insecticides.

Informació per a la ciutadania

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya posa a la disposició de la ciutadania la següent informació: