El Ple d'octubre aprova la congelació d'impostos i la progressivitat fiscal

Última revisió 26-10-2022 12:08
26/10/2022

El Ple Municipal celebrat el 25 d’octubre de 2022, de caràcter extraordinari, va presentar les modificacions de les ordenances fiscals per al pròxim 2023 i va aprovar el permís d’obertura dels establiments en dos festius.

Es prioritzen les ordenances en matèria social i en energia sostenible

La regidora d’Hisenda, Carme Escámez, va començar la seva intervenció tot dient que la intenció de l’equip del govern és congelar els impostos i aplicar la fiscalitat progressiva en alguns serveis pel que fa a les ordenances de l’any vinent.

Aquesta progressivitat, en paraules d’Escámez, té a veure amb “la persecució de major justícia social” i el fet de congelar impostos respon a “l’actual incertesa econòmica, la inflació elevada i la pujada de preus de l’energia”. També va explicar que el pressupost per a la construcció de la residència ha augmentat un 20 %, el que suposa un increment d’1.5 milions d’euros respecte al pressupost inicial.

Algunes de les modificacions d’ordenances que la regidora d’Hisenda va mencionar en matèria social van ser les ajudes domiciliàries, per les quals la tarifa s’ajustarà segons els indicadors de renda dels usuaris i usuàries, i l’increment de les tarifes en la prestació de serveis assistencials de la Residència i Centre de Dia Sant Bernat per fer front a la pujada de preus de la compra i alimentació.

Una altra línia de treball pel que fa a les ordenances va ser el foment de les energies renovables. L’equip de govern va explicar que, per tal d’incentivar-les, es modifiquen les bonificacions de l’IBI per aquelles instal·lacions amb aprofitament tèrmic i solar, o també en el cas de vehicles que generin un menor impacte ambiental, els anomenats vehicles zero emissions o eco, d'acord amb les etiquetes de distintiu ambiental de la DGT.

Per part de Fem Poble, aquestes modificacions van ser valorades com a “continuistes” i van considerar que s’havia millorat respecte a les de 2019 “fruit del treball en equip i també gràcies a les propostes de Fem Poble”. Tot i considerar que són unes ordenances millors en comparació de les de 2019, Guillem Cabra va adreçar-se a l’equip de govern per demanar que posés sobre la taula la gestió de la recaptació d’impostos, és a dir, que expliqués què es recapta i com es recapta perquè “ens trobem a les fosques a l’hora de valorar si és millor apujar o abaixar impostos”.

Junts per Sallent va votar en contra de les modificacions de les ordenances perquè, segons Marta Cullerés, no es va recollir cap de les seves propostes, com són la revisió de la plusvàlua i la bonificació de la deixalleria. A més, David Saldoni va considerar que l’increment que l’equip de govern va fer de l’IBI a l’inici de la legislatura va ser “una pujada molt bèstia” i això ha provocat la congelació d’impostos: “la fiscalitat no ha sigut progressiva, s’ha fet una diagonal perquè el 2019 es va pujar un esgraó molt important, i això no és una bona manera de tirar endavant”.

Els establiments podran obrir per Sant Jordi i Enramades

La regidora de Promoció Econòmica, Cristina Luna, va presentar la proposta per la qual els establiments de Sallent poguessin obrir durant dos festius addicionals el 2023, ja que el màxim establert és de vuit festius. Les dates escollides van ser el 23 d’abril, la Diada de Sant Jordi, i l’11 de juny, diumenge d’Enramades de Sallent. Aquesta proposta va ser acordada prèviament amb Sallent Comercial i, en el Ple, va ser aprovada per unanimitat.

Vídeos

Ple Municipal Extraordinari del dimarts 25 d'octubre de 2022