Sallent celebrarà amb música l'aniversari de Jordi Fàbregas

Última revisió 19-04-2023 11:27
19/04/2023

Aquest dijous 20 d’abril és una data molt especial, ja que Jordi Fàbregas hauria complert 72 anys. És per això que, amb motiu del seu naixement, l’Ajuntament de Sallent vol retre-li homenatge.

Durant tot el dia, pels carrers i places de Sallent i a Ràdio Sallent 107.6 FM podreu escoltar les cançons que va compondre el sallentí i dels grups dels quals va formar part.

Jordi Fàbregas ens va deixar a principis del 2021 i, mesos després, coincidint amb la Setmana Cultural de l’abril, se li va retre homenatge al poble natal per tal d’agrair i reconèixer la seva trajectòria professional. L’artista Quim Moya va lliurar a la vídua i al fill de Jordi Fàbregas, Lola Capdevila i Pol Fàbregas, una obra inspirada en la seva figura. La seva dona el va recordar “com una persona que estimava la família, la cultura i el país i sobretot les tradicions.

Un any després de l’aniversari de la seva mort, el 20 de gener, es va realitzar una trobada popular al hall de Fàbrica Vella que va comptar amb música en directe, balls i una dedicatòria col·lectiva juntament amb la presència i participació dels Nans i Gegants de Sallent.

Biografia

Jordi Fàbregas (Sallent, 20 d’abril de 1951 – Barcelona, 20 de gener de 2021) va ser músic i compositor català, gestor cultural, referent i divulgador de la música tradicional i la música d’arrel catalana.

Cantaire de l’Escola Mare de Déu de Montserrat fins a l’adolescència i de manera autodidàctica, va començar a tocar la guitarra i a cantar en solitari els anys 1960. La seva obra va ser influïda pels Setze Jutges i Jacques Brel.

Fill de pare poeta, mestre i dramaturg, va viure envoltat d’un ambient cultural i ben aviat va fundar diversos grups musicals. El primer d’ells va ser la Roda (1967) de Manresa, on va coincidir amb músics, cantants i poetes del Bages i del Berguedà. Seguit de l’històric grup Coses (1973-1978) amb el que progressivament va anar incorporant el llenguatge tradicional i la música d’arrel a la cançó d’autor.

Després d’estar un any i mig voltant per les festes del país va decidir dedicar-se a la música tradicional i l’any 1979 va crear el grup Harmònica Brava (1979), juntament amb Xavier Batllès i Pep Cabré. Els grups de folk La Murga (1980) pioners en la reelaboració de la música tradicional a Catalunya i Primera Nota (1987) van ser altres projectes del sallentí, que, juntament amb Artur Blasco, Isidre Pelàez i Eduard Casals va crear El Pont d’Arcalís (1990), grup de referència en la divulgació de la cançó tradicional dels Pirineus.

Va ser impulsor del festival Tradicionàrius (1988) i del CAT Centre Artesà Tradicionàrius (1993), del qual va ser el director fins l’any 2020 que va passar el testimoni a Carol Duran.

Jordi Fàbregas també va estar darrera de nombroses iniciatives culturals com Els Festivals de Primavera, Mercè Folk, el Mercat de Música Viva de Vic o la Fira d’Espectacles d’Arrel Tradicional de Manresa.

Va morir el 21 de gener de 2021 a Barcelona, a causa de les complicacions d’una cirurgia cardíaca urgent realitzada dues setmanes abans, arran d’uns problemes cardíacs que patia des de feia anys.

Reconeixements i premis

En el capítol de reconeixements, Fàbregas va rebre la Creu de Sant Jordi l’any 2020, el Premi Nacional de Música el 1991, el Premi Nacional de Cultura Popular el 1995 i la Medalla d’Or de Barcelona el 2003. Pocs mesos abans de morir va ser també el pregoner de la Festa Major de Sallent, el setembre del 2020.

Vídeos

Recordant Jordi Fàbregas: 1r Aniversari - 22 de gener de 2022 - Fàbrica Vella