Sallent acull una jornada sobre biomassa forestal

Última revisió 30-01-2024 18:50
10/05/2023

El 9 de maig es va realitzar a la Sala Vilà Valentí una xerrada sobre biomassa forestal en el marc del projecte BCN Smart Rural i amb col·laboració amb el Centre Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC).

El projecte BCN Smart Rural és un projecte de desenvolupament rural a les comarques no metropolitanes de la demarcació de Barcelona, cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i implementat conjuntament entre ARCA, la Diputació de Barcelona i el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC).

La finalitat d'aquest projecte és innovar en temes de sostenibilitat generant sinergies i nous llocs de treball fent diferents actuacions. Dins d'aquest projecte hi ha Biomassa km 0, que fomenta la biomassa com a font d'energia renovable i produïda amb recursos locals.

El públic assistent, la majoria dels quals eren de l'àmbit de l'enginyeria i l'arquitectura, molts d'ells tècnics i tècniques municipals, van poder gaudir dels diferents ponents, que van exposar de forma perceptible, els arguments favorables per poder gaudir d'aquesta font d'energia, que pot contribuir a pal·liar el dèficit energètic actual.

Es tracta d'una energia renovable, barata, relativament neta (més que la procedent de combustibles fòssils) i requereix tecnologies poc complexes.

Beneficis

Catalunya és la tercera massa forestal d'Europa, sent capdavanteres Finlàndia i Àustria. Segons Xavier Solanes, enginyer forestal, l'augment que hi ha anualment de massa forestal i el mal estat en el qual es troben els boscos és un factor a favor per "treure fusta del bosc i deixar els espais com caldria". Aquest factor reduiria de forma considerable els incendis forestals. Va aclarir que l'energia que s'obté per l'explotació forestal és renovable perquè la taxa de recuperació de la massa forestal és curta comparada amb fòssils terrestres.

Altres dades que es van descobrir a la xerrada és que Catalunya aprofita menys d'un 25 % de la superfície boscosa, molt per sota de la mitjana europea, que és del 65 % . S'estima que, de les 1,5 milions d'hectàrees poblades d'arbres, unes 850.000 serien aprofitables, la resta, ja sigui perquè estan situades en pendents o zones protegides, no.


Distribució de despeses

Aleix Rifà, de Rifà Enginyers, va fer l'aportació tècnica i va exposar els costos que implica posar en funcionament aquesta energia renovable. El transport és la fase on econòmicament té més repercussió en la cadena de producció, un 26 %, així que, com més a prop estigui l'origen del destí, més baix serà aquest percentatge.

Les formes més utilitzades de biocombustibles són la llenya, l'estella industrial, l'estella de calefacció, la briqueta i el pèl·let, aquestes dues últimes requereixen un procés industrial per la seva fabricació, fet que fa encarir el producte, en comparació a la llenya i l'estella.

En el cas del consum de biomassa a Catalunya, aquest és creixent i predomina encara l'ús de la llenya com a principal combustible, per bé que el consum d'estella i el pèl·let va creixent també, des de l'any 2009 i molt especialment des de l'any 2013 pel nombre més gran d'instal·lacions de calderes de biomassa a Catalunya.

 

Aquesta jornada ha estat inclosa en el marc de l'Agenda 2030 de Sallent.