El Ple de gener modifica la taxa d'aigua i anuncia nous punts de recàrrega per a vehicles elèctrics

Última revisió 24-01-2024 09:03
11/01/2024

El Ple es va celebrar el 10 de gener i que es va centrar en la presentació i aprovació del pressupost municipal per al 2024, però també va tractar altres temes que van generar controvèrsia, com l'increment de la taxa de subministrament d'aigua, la licitació de nous punts de recàrrega per a vehicles elèctrics i la proposta de moció per demanar la suspensió de les regles fiscals.

Es modifica la taxa de consum d’aigua

El govern municipal va presentar una proposta de modificació de l’ordenança fiscal número 22, que regula la taxa de subministrament d’aigua. Es tracta d’un augment del cost del metre cúbic de l’aigua que el regidor Miquel Estruch va justificar per dos motius: pel fet que des de fa més de sis anys no es revisava aquesta taxa i perquè el consistori té un dèficit de 160.000 anuals.

El fet de no modificar aquesta taxa, segons el regidor de Serveis Municipals, ha portat a tenir aquest dèficit: “ve generat perquè els ingressos que recapta l’ajuntament a través de la factura del consumidor pugen a 780.000 euros, però la quantitat de despeses és d’un milió”. El govern municipal d’ERC proposa equilibrar els ingressos amb les despeses i incloure-hi 20.000 euros per invertir-los en la millora de la xarxa de subministrament d’aigua: “tenim una bona xarxa, però és vella”, ha assegurat Estruch.

Aquest increment afectarà principalment les persones que facin un major consum d’aigua i el sector industrial. Del concepte de consum d’aigua, no es modificarà la quota fixa de la factura, sinó que serà la part associada als trams de consum: de 18 a 27 m3 de consum, el cost passarà a ser de 0’47 euros; de 27 a 45 m3, 1’3 euros; i més de 45 m3, 2’6 euros.

El regidor Miquel Estruch va resumir-ho assegurant que l’increment per habitant i dia serà de 6 cèntims de mitjana (ara pagarà 56 cèntims per m3 per dia), uns 3 euros trimestrals.

Pel que fa a les indústries instal·lades a Sallent, “és on més es carregarà el cost perquè és on més consum hi ha”, en paraules del regidor de Serveis Municipals. De fet, l’Agència Catalana de l’Aigua, entre altres, és l’ens que s’encarrega de supervisar el consum industrial que es fa a Catalunya.

Per part de l’oposició, Clara Ferrés, regidora de Fem Poble, va assegurar que “sempre votarem en contra de la privatització de serveis que són un bé comú, com el de l’aigua”. La votació d’aquest punt va ser de  9 vots a favor (ERC Sallent), 2 abstencions (PSC Sallent i Junts per Sallent) i 1 vot en contra (Fem Poble Sallent).

Es disposarà de 14 nous punts de recàrrega

En el Ple de gener també s’ha aprovat el plec de clàusules per licitar la instal·lació, manteniment i explotació de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics o híbrids. Es tracta de fer una concessió d’ús privatiu amb domini públic per poder fer l’explotació d’aquests punts de recàrrega.

La proposta inclou tres localitzacions on instal·lar 14 punts de recàrrega: l’entrada sud per la c-16 (6 llocs de recàrrega), la Plaça Sant Antoni Maria Claret (4 places més) i la zona del CAP Sallent (4 places). Un punt opcional és a Cabrianes, mentre que se’n preveu un altre a l’entrada de Poble Nou que es col·locarà a la pujada de Verge del Pilar fent cantonada amb el passeig Guillem Viñas.

Aquestes ubicacions s’han escollit, tal com ha explicat el regidor Miquel Estruch, perquè disposen d’un transformador al costat, que és un dels requeriments per tenir aquests punts de recàrrega.

Des de Junts per Sallent s’han abstingut tot qüestionat que no es contempli la possibilitat de limitar el cost de carregar els vehicles, ja que “s’ha de limitar uns preus perquè puguem tenir un cert control”, segons la regidora Anna M. Fernández.

Fem Poble, amb el seu vot en contra, considera que s’està fent un “aprofitament privatiu per part d’una empresa que n’extraurà un benefici” i exigeixen que hi hagi “una anàlisi de gestió municipal enfront una gestió privada”. La regidora Clara Ferrés ha volgut deixar clar que “estem a favor de totes les polítiques que ajudin a lluitar contra l’emergència climàtica, però no amb aquesta modalitat de contracte”.

Es reclama la suspensió de les regles fiscals

Aquesta moció neix per la voluntat de demanar la pròrroga de la suspensió de les regles fiscals per a l’any 2024 al govern de l’Estat, el Congrés dels Diputats i el Senat. Aquesta suspensió ajuda als ajuntaments i altres organismes locals “per continuar col·laborant amb l'estat i les autonomies en l'adopció de mesures per mitigar l'impacte de les crisis i la recuperació que estem observant de l'economia”, segons ha explicat la regidora d’Hisenda, Carme Escámez.

La suspensió de les regles fiscals ja es va aplicar als anteriors exercicis pressupostaris per contribuir a la recuperació econòmica i social del país arran de la crisi de la COVID-19. L’actual situació d’inestabilitat geopolítica derivada de la guerra d'Ucraïna i el conflicte a l'Orient Pròxim “fa necessària aquesta suspensió”, segons Escámez.

Junts per Sallent va mostrar-s’hi a favor i va reclamar “anar més enllà demanant la suspensió, no la pròrroga, ja que l’ajuntament ha de tenir la suficient sobirania per planificar la seva economia i l’Estat no ens ha de dir com s’ha de fer”.

Vídeos

Ple Municipal Ordinari del dimecres 10 de gener de 2024