Consulta els temes del primer Ple Municipal del 2023

Última revisió 13-01-2023 12:21
12/01/2023

L’11 de gener de 2023 es va celebrar el primer Ple Municipal de l’any, en el qual es va debatre principalment les novetats de l’àrea de Joventut, l’avançament en matèria de drets socials, el futur de la finca Cal Bosch i la venda dels pisos de Barcelona.

Nova figura d’integrador/a social per atendre el jovent

La Diputació de Barcelona, durant el 2021, va iniciar l’anomenat Programa Escolta Jove per tal de reforçar les àrees de joventut dels ens locals oferint recursos econòmics, tècnics i materials. Va sorgir com a mesura per fer front a l’impacte que la pandèmia COVID-19 va tenir i encara té en el desenvolupament de la població jove, que s’ha vist plenament afectada en molts aspectes tal com mostren els indicadors, com per exemple l’agreujament de comportaments i situacions de risc o l’abandonament escolar prematur.

És per això que, tal com va explicar la regidora d’Educació, Sílvia Tardà, des de l’Ajuntament de Sallent s’ha sol·licitat aquest recurs per poder contractar serveis adreçats a la població jove. Concretament, el consistori ha rebut un ajut econòmic de 32.000 euros que es destinarà a ampliar la jornada laboral de l’actual dinamitzadora juvenil (passant a un 100% de la jornada) i a contractar la figura d’un/a integrador/a social que pugui treballar al carrer per tal de crear espais més transversals amb el jovent i encaminar-lo cap a l’equipament La Kseta.

El regidor de Junts per Sallent, David Saldoni, va demanar que es concretés com es traslladarien les noves tasques. Sílvia Tardà va explicar que aquest nou suport “permetrà poder estar al carrer per captar aquest jovent”, ampliar l’horari de La Kseta a les tardes, fer tasques de medicació i ajudar a detectar l’absentisme escolar, entre altres.

Adhesió al Pla local d’acció comunitària del Consell Comarcal del Bages

El Consell Comarcal del Bages compta amb el Pla local d’acció comunitària per a la inclusió social 2022-2026, aprovat el setembre de 2022, que té per objectiu impulsar l’acció comunitària i la inclusió social a la comarca del Bages. En aquest pla van participar-hi 92 agents entre associacions, equip tècnic i càrrecs electes per tal de fer una diagnosi de la comarca i plantejar activitats que es poden fer i com es poden treballar, com per exemple el foment de la contractació, campanyes de sensibilització per a joves, acompanyament a les persones grans, entre altres.

És per això que l’Ajuntament de Sallent va proposar adherir-s’hi, proposta que va ser aprovada per unanimitat, i que, en paraules de la regidora Sílvia Tardà, permetrà “millorar la qualitat de vida de les persones des de l’acció comunitària i de manera transversal en tots els àmbits”.

La regidora de Fem Poble, Clara Ferrés, va dir que “esperem que aquest document no quedi guardat en un calaix” per tal que aquestes accions “s’acabin concretant i puguin ser una realitat algun dia”. Per part de Junts per Sallent, el regidor David Saldoni va voler posar en valor que l’àrea d’atenció a les persones ha de ser una àrea transversal perquè “la integració social ha de ser des de tots els àmbits”.

Repensar l’ús de la finca Cal Bosch

La finca de Cal Bosch va ser tema de debat entre tots els grups polítics arran de la moció que va presentar Fem Poble en la qual proposava que es repensés el futur de l’edifici. Durant l’explicació que va fer el regidor Guillem Cabra, va suggerir que s’estudiés la distribució de les entitats que ara ocupen la planta baixa i que es plantegés com es podria dotar d’ús residencial les plantes superiors.

Guillem Cabra va argumentar el fet de proposar aquesta moció degut al “greu problema d’habitatge que tenim al municipi”, considerant que “els més de 3.000 m2 d’aquest edifici permeten encabir els diferents usos dels quals parlem”. Actualment, Cal Bosch acull les seus de diferents entitats, i des de Fem Poble defensen que poden ser més les entitats que s’hi poden acollir i que, alhora, sigui un edifici que ofereixi alternatives d’habitatge.

Junts per Sallent va coincidir que cal repensar els usos de l’edifici, però no comparteixen que “des de l’administració pública hàgim de fer una inversió per transformar la part superior en habitatge”. Així doncs, que la planta baixa aculli a diferents entitats els sembla bé, però posen en dubte que alguns espais de les plantes superiors es puguin rehabilitar i que compleixin els requisits necessaris perquè sigui un equipament municipal.

En la mateixa línia, el regidor d’Urbanisme Miquel Estruch, va defensar que, abans de prendre cap decisió, cal esperar l’estudi previ, ja encarregat des de fa tres mesos, perquè dictaminarà si en aquell espai pot haver-hi habitatges o no, “si s’ha d’enderrocar o es pot tirar endavant”. És per això que l’equip de govern va considerar que no podien votar a favor de la moció i que preferien “deixar-ho sobre la taula”. Un argument que va afegir ERC és que, abans que el projecte de Cal Bosch, cal prioritzar el de l’edifici de la Plaça de la Pau i apostar perquè “l’habitatge sigui al centre del poble”, en paraules de l’alcalde Ribalta.

Junts per Sallent va proposar deixar sobre la taula la moció, amb el compromís de reunir-se més endavant per parlar-ne, i els tres partits van votar-hi a favor. 

Venda de patrimoni per finançar la nova residència i ajuts econòmics per a la prestació de dels serveis actuals

El regidor d’Urbanisme, Miquel Estruch, va anunciar que s’havia produït l’última subhasta referent als immobles de Barcelona que l’Ajuntament de Sallent tenia en propietat, concretament dos immobles i un pis. La seva venda suposa una injecció de finançament que anirà destinat a la construcció de la nova residència i que, a més, permetrà “acabar amb les despeses innecessàries que generaven”. En total, la venda dels dos immobles i el pis suposa un total d’1.4 milions d’euros que, juntament amb vendes de patrimoni anteriors (import d’1.5 milions d’euros), serviran per finançar una tercera part de la residència.

Una altra qüestió en relació amb la residència va ser donar compte del conveni de col·laboració interadministrativa entre el Departament Drets Socials de la Generalitat de Catalunya i el consistori per a la prestació del servei de Residència i Centre de Dia de Sallent. La regidora Neus Solà va explicar que en aquest conveni s’hi estableixen les condicions i pactes per a les 19 places d’acolliment residencial i 4 d’acolliment diürn que finança el Departament de Drets Socials durant aquest 2023 per un import de gairebé 490.000 euros.

Canvis en el plec de clàusules de construcció de la residència

L'equip de govern va explicar que s'ha ampliat el termini de presentació de sol·licituds per a la licitació de les obres de la residència perquè calia fer una modificació tècnica en el plec de clàusules. Es tractava d’un aspecte de l’apartat dels requisits de capacitat i solvència, en el qual les categories havien de ser diferents perquè poguessin “entrar-hi més empreses i més petites”, en paraules de l’alcalde Oriol Ribalta. Va assegurar que “no per fer-ho amb menys temps anirem més ràpids”. Junts per Sallent va puntualitzar que aquest fet era important tenir-lo present perquè demostra que poden haver-hi entrebancs i que “no serà un camí de roses”, segons el regidor Saldoni.

Vídeos

Ple Municipal Ordinari del dimecres 11 de gener de 2023