español  |  english  |  français
Contactar     Mapa web     Plànol

Comencen 3 dies d'onada de calor a gran part de Catalunya

Comencen 3 dies d'onada de calor a gran part de Catalunya
Publicat: Dilluns 22/07/2019
Totes les comarques catalanes excepte l'Aran estan afectades des d'avui i fins al dijous per un nou episodi d'onada de calor, segons les darreres previsions del Servei Meteorològic de Catalunya.
Onada de calor
Onada de calor
Les comarques on es notarà més l'onada de calor, amb temperatures anormalment elevades per l'època de l'any, són la Noguera, el Segrià, el Pla d'Urgell i el Pallars Jussà

Protecció Civil ha posat en alerta el pla PROCICAT i ha demanat als ajuntaments que prevegin llocs frescos o sales amb aire condicionat en cas que sigui necessari el seu ús i tinguin especial vigilància de:

  • persones majors de 75 anys, sense suport familiar o sense recursos,
  • persones amb discapacitats físiques o psíquiques i limitacions de mobilitat, persones que hagin de romandre o fer activitat física a l'aire lliure (incloses les activitats laborals),
  • persones amb malalties cròniques

Per la seva banda, l'Agència de Salut Pública de Catalunya ha posat en fase 2 d'alerta el Pla d'actuació per prevenir els efectes de les possibles onades de calor sobre la salut (POCS).

D'altra banda cal tenir en compte que amb la pujada generalitzada de les temperatures i la baixa humitat, el risc d'incendi augmenta i cal evitar qualsevol conducta de risc en aquest sentit.

Llindar de calor: què és i com s'estableix
El llindar establert pel Meteocat es correspon amb la superació de la temperatura màxima diària de cada municipi establerta pel percentil 98 durant tres dies consecutius o més. El percentil 98 és el valor estadístic que indica que només el 2% de dies dels mesos d'estiu, la temperatura màxima ha estat superior a aquest valor. Aquest percentil, pren un valor diferent a cada municipi en funció de les temperatures màximes que s'hi assoleixen. Per exemple, a Valls (Alt Camp), el percentil 98 de calor està situat en 36,3 graus i a Lleida (Segrià), en 38,1 graus, a Sallent 39,1 graus. Quan aquests valors es preveu que se superin durant 3 dies seguits, som davant un episodi d'onada de calor.

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 22/07/2019 14:42
Ajuntament de Sallent  Plaça de la Vila, 1   08650  Sallent  T. 938 370 200
Diputació de Barcelona