CONSELL MUNICIPAL DE MEDI AMBIENT |
|
Reglament |
Aprovat al Ple de 11 de juliol de 2008 Publicat al BOPB el 18 d'octubre de 2008
|
Secretari |
Josep Fernández Rodríguez fernandezrj@sallent.cat
649 318 116 |
Composició |
President: Alcalde Vice-president: Regidor de Medi Ambient Vocals:
Secretari. |
Règim de sessions |
Periodicitat bimestral les sessions ordinàries Ordre del dia (antelació mínima d'una setmana) |
Renovació |
Es renovarà cada 4 anys coincidint amb la renovació de la corporació municipal. |
Havent transcorregut el termini de trenta dies d'exposició pública dels Estatuts del Consell Municipal de Medi Ambient i Sostenibilitat del municipi de Sallent, als efectes de presentació d'al.legacions o reclamacions, sense que se n'hagi presentat cap i entenent-se aprovats difinitivament segons el que disposa l'article 178.1 c) de la Llei Municipal i de Règim Local, amb el present Edicte es procedeix a publicar íntegrament els esmentats Estatuts, segons el que estableix l'article 178.2 de l'esmentat text legal, als efectes de la seva entrada en vigor, en virtut del que disposa l'article 66.1 del ROAS:
ESTATUTS DEL CONSELL MUNICIPAL DE MEDI AMBIENT I SOSTENIBILITAT DEL MUNICIPI DE SALLENT
INTRODUCCIÓ
El concepte de la política ambiental, ha canviat profundament aquests darrers anys, especialment després de la celebració de la Conferència de les Nacions Unides sobre Medi Ambient i Desenvolupament, celebrada a Rio de Janeiro el 1992, de la qual va sorgir l'Agenda 21 com a pla d'acció per assolir el desenvolupament sostenible del segle XXI. El compromís dels municipis en la consecució d'aquest objectiu es va concretar en la Carta de Pobles i Ciutats Europees vers la Sostenibilitat (Carta d'Aalborg de 1994).
Aquest concepte modifica les tendències de creixement econòmic i els hàbits socials actuals. Tanmateix els models de participació ciutadana, fins ara principalment reivindicatius, s'han d'adaptar a uns models participatius amb major grau d'implicació i decisió de tots els sectors de la societat, ja que l'aplicació de l'Agenda 21 als municipis involucra tant a les administracions públiques com als agents econòmics i els grups ciutadans en l'adopció de compromisos per a la consecució d'un model de comunitat sostenible.
L'ampliació i diversificació de la composició del Consell per tal d'implicar a tots els sectors de la societat interessats en el repte de fer canvis culturals i fomentar una actitud responsable vers la protecció del medi natural i dels seus recursos, i l'augment de les funcions que permeten una major implicació i col·laboració del Consell en la definició de les polítiques locals d'acord a un model participatiu de suport i decisió.
DISPOSICIÓ PRELIMINAR
Article 1.- El present reglament s'estableix en ús de la potestat reglamentària i d'autoorganitació i de les competències que confereixen a l'Ajuntament l'article 66.2 de Decret Legislatiu 2/2003, de 28 d'abril, pel qual s'aprova el text refós de la llei municipal i de règim local de Catalunya.
La regulació del funcionament d'aquest òrgan de participació sectorial, adaptat a la regulació legal s'emmarca dins la voluntat de l'Ajuntament d'integrar la participació dels ciutadans i de llurs associacions en els assumptes municipals.
El Consell de Medi Ambient i Sostenibilitat serà un òrgan de participació ciutadana en la vida municipal, que tindrà per finalitat debatre, informar i assessorar totes aquelles qüestions que afectin al medi ambient en el nostre territori, a més de totes aquelles funcions que li encomani el Ple de l'Ajuntament.
La protecció del medi natural, amb polítiques tendents a la seva preservació i per evitar situacions que poguessin posar en perill una de les riqueses més importants del nostre territori, sobre la qual tenim l'obligació de preservar per tal que en puguin gaudir les generacions futures en les millors condicions, constitueix un deure i una responsabilitat, no només dels poders públics, sinó de tots els ciutadans, entitats i associacions implicades en aquest àmbit d'actuació.
TÍTOL I.- Denominació, àmbit d'actuació, domicili i funcions.
Article 2.- Sota la denominació “CONSELL MUNICIPAL DE MEDI AMBIENT I SOSTENIBILITAT”, es constitueix un òrgan de consulta i assessorament en matèria mediambiental de Sallent.
Article 3.- Àmbit d'actuació. L'àmbit territorial d'aquest Consell és el municipi de Sallent i totes les àrees de l'Ajuntament susceptibles d'aplicar polítiques que afectin a matèries relacionades amb els valors naturals, recursos energètics, sostenibilitat territorial, ocupació del territori, usos del sòl, gestió de residus ...
Article 4.- Domicili. El Consell del Medi Ambient i Sostenibilitat estarà domiciliat a Sallent. Plaça de la Vila, 1.
Article 5.- Funcions. Les funcions del Consell del Medi Ambient i Sostenibilitat són:
TÍTOL II.- Òrgans i atribucions.
Article 6.- Composició. El Consell del Medi Ambient i Sostenibilitat està composat per:
CAPÍTOL I.- El Plenari
Article 7.- El Plenari està composat per:
Article 8.- El Plenari està presidit pel President del Consell i serà assistit pel Secretari.
Article 9.- Funcions del Plenari. El Plenari del Consell es composa de la totalitat dels seus membres que el formen i té com a funcions:
Article 10.- Règim de sessions.
Article 11.- Acords. El plenari del Consell prendrà els seus acords per majoria simple dels membres presents i en cas d'empat decideix el vot de qualitat de la presidència. Cada membre del plenari tindrà un vot, és a dir, cada entitat o associació tindrà el vot del representant designat com a membre del plenari.
Excepcionalment, per aprovar l'admissió de nous membres i la modificació d'aquest reglament, es requerirà una majoria qualificada (75%) dels seus integrants.
Els acords de les sessions del plenari quedaran reflectits a les actes de les reunions, que seran aixecades pel Secretari i signades pel President i restants membres
assistents a la sessió. Es donarà trasllat de l'acta a tots els seus membres abans de la propera sessió, a fi de que pugui ser aprovada.
Article 12.- Ordre del dia. L'orde del dia de les sessions del plenari l'establirà el President. Aquest haurà d'incloure a l'ordre del dia els temes que proposin més d'un 20% dels vocals.
Article 13.- Mandat dels seus membres. El Plenari es renovarà coincidint amb la renovació de la Corporació Municipal. Els seus membres podran ésser en tot moment revocats per aquell qui els hagi designat.
Tanmateix, els membres del Plenari cessant, seguiran en funcions, fins que no es produeixi el nomenament dels seus substituts. Designats els regidors que formaran part del nou plenari, quedarà constituït, cessant, automàticament els membres de la mateixa que no tinguin el caràcter de membres del Ple de l'Ajuntament.
TÍTOL III: Modificació i vigència del reglament de funcionament.
Article 14.- El present reglament podrà ésser revisat per tal d'adequar-lo a l'experiència de funcionament del Consell a iniciativa del Plenari mateix o del President, prèvia aprovació per majoria qualificada (75%) dels seus integrants.
Article 15.- Aquest reglament, una vegada aprovat definitivament, entrarà en vigor a partir de l'endemà de la seva publicació en el Butlletí Oficial de la Província de Barcelona i romandrà vigent fins que se n'acordi la seva modificació o derogació.
Disposició transitòria
Les entitats que vulguin ser membres del Consell Municipal de Medi Ambient i Sostenibilitat hauran de presentar un escrit en el Registre General de l'Ajuntament en el qual facin constar aquesta voluntat i els motius que els animen a voler ser membre del Consell, així com que compleixin algun dels requisits establerts a continuació:
Sallent, 10 d'octubre del 2008,
L'Alcalde
Signat: Jordi Moltó i Biarnès
Per a la seva publicació en aqueix diari oficial, us fem tramesa de l'Edicte relatiu a la publicació íntegra dels Estatuts del Consell Municipal de Medi Ambient i Sostenibilitat del municipi de Sallent, per a la seva entrada en vigor.
Us comuniquem que amb la finalitat de facilitar la publicació dels diferents edictes tenim domiciliat el pagament.
Atentament,
Sallent, 10 d'octubre de 2008
L'Alcalde